Alla inlägg den 5 juni 2007

Av Anders - 5 juni 2007 19:38

I Gävle fick kommunens egna entreprenörer, Markbyggarna, göra om sitt anbud på tömning av papperskorgar. Anledningen var att anbudet var för billigt.

Markbyggarnas anbud blev billigare eftersom de räknade på den faktiska situationen, att de ändå är i parkerna och inte behöver köra extra rundor för att tömma papperskorgarna. Tar man in en entreprenör till som enbart tömmer papperskorgar blir det naturligtvis dyrare, eftersom de måste ha egna fordon.

Både ekonomiskt och ur miljösynpunkt är det en lysande idé att göra två saker på samma körning. Men så kan visst inte ekonomer tänka? Den här idén att stycka upp arbetsuppgifter känns som en dålig kopia av sextio-sjuttiotalens tidsstudie- och rationaliseringshysteri, fast den här uppstyckningen ger inga ekonomiska förbättringar. Även de som är privatiseringsfrälsta måste ju kunna se att samordningsfördelar hackas sönder med såna här mikroanbud.


Nu får gävleborna betala mer för samma jobb och får på köpet mer koldioxidutsläpp. Motivet? Ordföranden i tekniska nämnden tyckte sig ha hört för mycket om Gävles dåliga företagsklimat. Nu blir det sämre allmänklimat istället.


Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards