Direktlänk till inlägg 3 oktober 2007

Garderoben i vården

Av Anders - 3 oktober 2007 12:17

Så hette en jättebra föreläsning i förrgår. Gerd Röndahl, leg sjuksköterska och fil dr i vårdvetenskap berättade om sina studier om homosexuell personal och patienter i vården.

Alla hemska saker man sett på film, som att en partner inte får vara med vid dödsbädden för att familjen inte accepterar det, eller att personalen inte pratar med den lesbiska patienten - de händer på riktigt, i Sverige, idag. Och så alla frågorna om vem som är "mannen" eller "kvinnan" i förhållandet, ja till och med i sängen. Vem skulle anse att det är OK att avkräva sin granne svar på intima frågor bara för att man vet att hon är gift med en man?

Från början hade Gerd hypotesen att det handlade om homofobi, men dels är det ett oerhört laddat ord (ingen medger att de har fobi), dels täcker det inte in alla mer "vardagligt" kränkande situationer, t ex blanketter där gynpatienter förutsätts antingen ha en man eller vara ensamstånde.

En bättre förklaring är heteronormativitet. Tänkesättet att heterosexualiteten inte bara är det vanligaste, utan också är en norm, något som ska uppfyllas, där den som inte passar in, eller inte är som jag är, per definition blir onormal.

Heteronormativiteten drabbar inte bara dem som hamnar utanför, den utan även dem som inkluderas, som ett filter man ser verkligheten genom. Låter man sig inte begränsas av normen, så kan man få reda på så mycket mer, inte bara när det gäller hbt-patienter. Frågar man "Har du fru och barn?" så får man kanske bara ja eller nej. Ställer man istället frågan "Hur ser din familjesituation ut?" så kan man få veta att patienten har fru och två barn, men också bor med fruns syster och hennes barn.

Om det är klent med hbt-kompetensen i Sverige, så är den ändå ofattbart mycket högre än t ex i Ryssland. Olle Waller (på en annan föreläsning) hade varit på sexologkongress i öst, där en deltagande läkare hade ställt sig upp och sagt att alla vet ju att homosexualitet orsakas av för mycket onani. Konferensledningen hade förstås bemött det, men att sådana föreställningar finns bland läkarkåren... Det är nog inte någon tröst att det är värre ställt på andra håll, när man tänker närmare efter.


De  som hade ordnat föreläsningen med Gerd var hbtuss, Hbt-föreningen Uppsala sjuksköterskestudenter (som alla som läser sjuksköterskeprogrammet är med i). Det blir fler föreläsningar, en med Lukas Romson om bemötande av transpersoner, och en med sjuksköterskan Sofia Daniels om normer i vården, och särskilt heteronormen.


På sjuksköterskeprogrammet i Uppsala har de numer fått in hbt-moment i undervisningen, genom att en försöksverksamhet har permanentats.  Det borde ta mig tusan gå att plocka in i läkarprogrammet med!


Men det är en tröskel att komma över. Först tänker man att "jag har väl inga fördomar", och det är ett bekvämt stadium. Så bekvämt att man senare kan välja att fortsätta blunda när man möter hbt-patienter.

 
 
Ingen bild

Avataria

4 oktober 2007 12:52

Ja, just det där med heteronormativiteten är det som ställer till det för en. Man måste vara på tå hela tiden för att tänka på hur man uttrycker sig, vilka ord man använder, vem man vänder sig till osv. Det känns som minerad mark för nånstans i det hela så kan nånting jag säger eller gör av ren obetänksamhet uppfattas som en avsiktlig kränkning. Och det är definitivt inte min mening att kränka, i min värld gör vi alla våra val, inget val jag gör gör mig till en sämre människa, så länge jag inte skadar nån annan. Och homosexualitet är vad jag vet inte skadligt för nån...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 september 2014 23:00

Taxi från Alisadr efter frukost på Coffee Shop – de hade inte kaffe på hotellet.   Motorväg mellan Hamedan och Sanandaj delvis under byggnad. Den här motorvägen utan trafikplatser med broar. Ska man svänga vänster, så blir det först höger, ...

Av Anders - 6 september 2014 23:00


  axi Kom fram till Hamedan på morgonen, taxi till hotell vid Alisadr-grottorna en sex mil norrut. Vilade en stund efter frukost och sen gick vi ner i grottorna. Cirka 11 km gångar, till stora delar alldeles lagom vattenfyllda för att man skulle kun...

Av Anders - 5 september 2014 23:00

Ut till mosken med de svajande minareterna. Jättelustig. Köpte PC-spel för 12 kr styck. Med hologramsigill, ”så det måste ju vara äkta”. Obs att jag är för gammal för ironi. Sen till en park med fåglar, fjärilar och reptiler, men det va...

Av Anders - 4 september 2014 23:00


Runt i Isfahan. Armenisk kyrka med målningar på nästan varenda kvadratmeter.    Guldaffärer, typ världens största torg/park. Moské med kupol som det ekade 7 gånger under. Presentshoppande. Maryams väninna hade jobbat som sjuksköterska och nyligen gå...

Av Anders - 3 september 2014 23:00

Åker från Shiraz på kvällen. Checkade ut vid 13-tiden, sen gick Maryam för att leta frisör, ville vara nyfixad i håret tills hon skulle träffa en vän. Satt ett tag i hotellobbyn, sen ut till ett av shah-familjens palats som nu var delvis militärmuseu...

Ovido - Quiz & Flashcards